cukier (www.bee.pl) jako węglowodan odgrywa niezwykle ważną rolę, będąc głównym źródłem łatwo przyswajalnej energii niezbędnej do życiowej aktywności wszystkich komórek tkanek i narządów, zwłaszcza mózgu, serca i mięśni. Organizm człowieka wchłania cukier całkowicie, a utlenienie 1 g sacharozy powoduje powstanie 4 kcal energii.
Funkcja sacharozy w organizmie człowieka
Główną funkcją sacharozy w organizmie jest gromadzenie i produkcja energii, neutralizacja i usuwanie niepożądanych substancji, regulacja metabolizmu tłuszczów i białek. Rozsądne dzienne spożycie cukru, zgodne z normami fizjologicznymi, należy uznać za jeden z naturalnych elementów zdrowego stylu życia.
Cukier jako wysoko oczyszczonym produkt niemodyfikowany
Cukier jest wysoko oczyszczonym produktem, niemodyfikowanym genetycznie i ma naturalne właściwości, a także jest wolny od zanieczyszczeń, co jest nieosiągalne dla wielu innych słodkich substancji i produktów spożywczych. W przeciwieństwie do fruktozy i sztucznych słodzików cukier nie zmniejsza różnorodności mikroflory przewodu pokarmowego, nie zaburza procesów metabolicznych w organizmie i przy prawidłowym spożyciu nie prowadzi do otyłości. Z tego powodu firmy o światowych markach wolą używać białego cukru niż innych substytutów cukru w produkcji napojów bezalkoholowych.
Cukier w branży cukierniczej i przetworów owocowych
Cukier jest ważnym składnikiem zdecydowanej większości wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych. Jest wypełniaczem masy i nadaje teksturę deserom mlecznym, lodom, smarowidłom i innym produktom, zarówno owocowym, jak i tłuszczowym, a także działa jako środek konserwujący w różnych produktach owocowych i jagodowych dżemach, galaretkach.
Mikroorganizmy obecne w produktach potrzebują wody do rozwoju. Wchłaniają one wodę przez zewnętrzną warstwę komórki. Jeśli stężenie cukru w pożywieniu wzrośnie do pewnego poziomu, cała woda zostaje zatrzymana przez cukier. Dzięki temu zmniejsza się ilość wody dostępnej dla mikroorganizmów, co zapobiega ich wzrostowi, a tym samym przedłuża okres przydatności żywności do spożycia.